Podlahové topení pro zlepšení našeho zdraví


V současné době se ve společnosti prohlubuje tendence k výskytu chronického stresu. Stresových vlivů je kolem nás až příliš, a díky tomu dochází k permanentní tvorbě adrenalinu a kortizolu, čímž dochází k adrenální únavě a s tím souvisejícím projevům zrychleného stárnutí a degradace organismu. Lidé pak hledají úlevu v syntetických preparátech z lékáren, což ale není nejlepší řešení.

topení dřevem

Výhodné je naopak využít adaptogenních bylin a také vhodných antistresových pomůcek, kam patří například plavání v bazénu, procházky v přírodě, meditační cvičení, jógy či vysokohorská turistika, a také docela obyčejná chůze po schodech. Co ale možná nevíte, je fakt, že proti stresu výrazně pomáhá i podlahové topení.

termostat topení

Je to díky tomu, že vyhřátá podlaha působí na citlivé receptory na bosých chodidlech (pokud se po vytápěné podlaze chodí naboso), a bosonohá chůze napodobuje reflexní masáže. Procházením se po teplé podlahové krytině zlepšujeme prokrvování vnitřních orgánů, mírníme deprese a úzkosti a snižujeme také tvorbu adrenalinu a kortizolu.

Podlahové topení si můžete vybudovat i sami – v současné době je možné položit podlahové topení svépomocí. Potřebujete k tomu pouze systémové desky Heatsys, izolační fólii, teplovodní potrubí, cementovláknité desky, kročejovou izolaci a vrchní podlahovou krytinu (koberce, vinyl, dlažbu, laminátovou podlahu atd.) Veškerá pokládka probíhá bez betonování, bez malty, lepidel a tmelů, a zvládne ji i amatér. Odborníky (instalatéry) si pozvete domů pouze pro zapojení rozdělovače podlahového topení, který se propojí s topným potrubím a zdrojem vytápění.

Podlahové topení lze připojit například ke krbu s výměníkem a zajistit si tím nejúspornější zdroj tepla v domácnosti. Rozhodně úspornější, než topení zemním plynem nebo elektřinou. Topení dřevem je také příjemnější a bezpečnější, dřevo krásně voní a nehrozí tu žádná exploze zemního plynu, jako u plynových kotlů.